KRÆFT I LIVMODERHALSEN

Danmark den højeste dødelighed i verden

Danmark den højeste dødelighed i verden

Livmoderhalskræft er en af de gynækologiske kræftformer. På verdensplan er det den andenhyppigste kræfttype hos kvinder med omkring 500.000 nye tilfælde hvert år. I Europa er der omkring 60.000 nye tilfælde og næsten 30.000 dødsfald af livmoderhalskræft hvert år.

Sammenlignet med alle andre lande i EU har Danmark den højeste forekomst og den højeste dødelighed af livmoderhalskræft. Se billede til højre.

Livmoderhalskræft opstår oftest hos kvinder mellem 35 og 55 år, hvor mange har både hjemmeboende børn og arbejde, og sygdommen har derfor store sociale følger. Den gennemsnitlige alder ved påvisning af livmoderhalskræft er lavere end for mange andre kræftformer, og derfor er livmoderhalskræft ansvarlig for et stort antal tabte leveår.

Igennem de sidste 10-15 år har vi gennem forskning opnået en stor viden om hvordan livmoderhalskræft opstår. For eksempel ved vi nu, at infektion med visse, typer af human papillomavirus (HPV) er nødvendig, for at livmoderhalskræft kan opstå. Infektion med HPV er dog meget almindelig, og i langt de fleste tilfælde forsvinder infektionen igen uden at give problemer. Af endnu ukendte årsager bliver HPV- infektionen kronisk hos nogle kvinder, og det er især denne kroniske infektion, der er forbundet med en øget risiko for livmoderhalskræft.
Livmoderhalskræft formodes at udvikle sig over mange år med en række forstadier af stigende sværhedsgrad (celleforandringer). Disse forstadier eller celleforandringer kan påvises ved hjælp af de forebyggende undersøgelser (screening) med celleprøve.
Takket være de forebyggede undersøgelser med celleprøve er antallet af livmoderhalskræfttilfælde faldet markant over de sidste 40-50 år.img-01

Alligevel får stadigvæk mere end 400 danske kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft, og op mod 5000 kvinder skal opereres med keglesnit for svære celleforandringer på livmoderhalsen.

Selv i lande med effektiv screening mod livmoderhalskræft, ser det ud til, at faldet i antallet af livmoderhalskræfttilfælde er stagneret. Dette tyder på at grænsen for, hvad der kan opnås med screening med celleprøve, er nået. Der forskes ihærdigt for at gøre forebyggelsen af livmoderhalskræft endnu bedre. Testning for HPV er lovende som metode til forbedring af screeningen. Desuden er en vaccine mod HPV fundet effektiv i tidlige kliniske undersøgelser og vil forhåbentlig bidrage til yderligere reduktion af livmoderhalskræft i fremtiden.

Læs mere om kræft i livmoderhalsen på www.cancer.dk, www.dgc-dk.dk og www.ecce.org

 

Læs mere om kræft i æggestokkene  Læs mere om kræft i livmoderhulen